Израел - Кесария - Хайфа - Тиберия - Християнска Галилея - Йерусалим - Витлеем

цена: 1250 лв.

Свещената земя

По площ Израел е сравнително малка страна, но природните й пейзажи включват от залесени планински местности или плодородни зелени долини през планински пустини до долината на река Йордан. Мъртво море е  най-дълбоката точка на сушата на земята. Изненадващи са бързите преходи между планини и равнини, плодородни поля и пустинни области.

Над шестте милиона жители на  Израел образуват една обществена мозайка от религии, култури и традиции. От образуването си през 1948г. до сега, израелската държава символизира завръщането в Обетованата земя като главна цел, също така общата вяра и запазването на еврейската диаспора. В мултирелигиозното общество живеят два трудно съвместими етноса-този на евреите и палестинските араби. Разликите в културите, езика и начина на живот, често водят до конфликти сред гражданите от двете, живеещи една до друга етнически групи. В наши дни населението на Израел се състои от 80% юдеи, 15 % мюсюлмани, 2 % християни и 2 % други религиозни групи, а страната е модел за интеграцията на хора от цял свят, дошли в страната с различните преселнически вълни и обединени от общата религия.

Посещението  в Израел е същевременно и среща с библейските истории. Животът и делото на Исус Христос могат да се проследят в следните свети места в Израел: във Витлеем, родното място на Исус, в Назарет, където е минало детството му, на Галилейското море - сцена на много чудеса, както и в Йерусалим с Виа Долороса и Божи гроб. На големите християнски празници десетки хиляди поклонници от цял свят посещават Витлеем. Църквата "Рождество Христово" е изградена от император Юстиниан (482-565) на мястото на по-стара базилика, издигната от Константин през IVв. Исус Христос е роден в малка пещера под хора на църквата. След Йерусалим и Витлеем, град Назарет е третият център на християнските поклоннически пътувания. В Назарет Христос е прекарал младостта си. На извора на селския кладенец, намиращ се в днешната църква "Архангел Гавраил", Гавраил се явява за първи път на Мария и известява раждането на Исус. Църквата "Благовещение" е най-импозантната постройка в Назарет.

Накрая за Израел трябва да споменем и поразяващия пустинен пейзаж, с причудливите пясъчни образувания и великолепните цветове на слънчевите залези. Постоянно променящите се дюни, както и кратерите прорязаните клисури определят красивия пейзаж на пустинята Негов.

1 Ден - /Бургас/София - Тел Авив
Полет София -Тел Авив с авиокомпания "Ел Ал" в 10:50 ч. Кацане на летище „Бен Гурион” в 13:15 ч. Разглеждане на Тел Авив и предградието Яфо – старото пристанище Яфо около което е възникнал града, свързан с много библейски предания и митове. Днес Яфо е културен център с художествени галерии и занаятчийски работилници с демонстрация на стари занаяти, на най- високата част ще видим и ‘’ Вратата на нациите’’, мозайката на зодиакалните знаци, прекрасен панорамен изглед към крайбрежието на Средиземно море с модерните хотели на Тел Авив. Трансфер и настаняване в хотел в Тел Авив. Вечеря. Нощувка.

2 Ден - Кесария – Хайфа- Тиберия
Закуска. Отпътуване за античния град Кесария Маритима: Aкведуктът, Aнтичният театър и пристанището. Посещение на третия по големина град в Израел – Хайфа: уникалният храм на бахаите и на цветните градини около него. Туристическа програма в Акра: цитаделата на хоспиталиерите, старият град и пристанището. Настаняване в хотел в гр. Тиберия на брега на Галилейското езеро. Вечеря. Нощувка.

3 Ден - Християнска Галилея
Закуска. Назарет - посещение и на разглеждане на църквата ”Св. Благовещение”, построена на мястото, където Архангел Гавраил се явил пред Дева Мария, за да й съобщи, че ще роди Исус. Отпътуване за Кана Галилейска – мястото на първото чудо на Иисус, когато превръща водата във вино. Заминаване за Капернаум – домът на Свети Апостол Петър, в който е живял Христос и античната синагога; Табха, където Иисус нахранва 5000 души с пет хляба и две риби; Хълмът на Блажените, където Христос е произнесъл една от най-известните си проповеди. Връщане в хотела в Тиберия. Вечеря. Нощувка.

4 Ден - река Йордан- Мъртво море - Ерусалим
Закуска. Посещение на Ярденит - мястото на кръщението на Иисус в река Йордан. Отпътуване за Мъртво море - най-ниската точка на сушата на планетата. Свободно време за къпане в Мъртво море. Възможност за разглеждане на археологическия център в Кумран, където са намерени прочутите Кумрански ръкописи. Минаване покрай гр. Йерихон – едно от най-старите селища в света. Пристигане в Ерусалим. Вечеря. Нощувка.

5 Ден - Ерусалим - Вителеем
Закуска. Посещение Витлеем – родния град на Исус и базиликата „Рождество Христово”. Връщане в Ерусалим. Туристическа програма: пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина, църквата „Dominus Flevit”, портата „Св. Стефан”, „Виа Долороса” (улицата, по която е минал Исус по пътя към Голгота), Божи гроб, Стената на плача. Връщане в Ерусалим. Вечеря. Нощувка.

6 Ден

 Закуска. Разглеждане на Новия град на Йерусалим - Еврейския университет, израелския парламент Кнесет и Музея на Израел, където се съхраняват Кумранските ръкописи (разглежда се отвън). Трансфер до летище „Бен Гурион”. Полет за София в 18:45 ч. Пристигане в 21:25 ч. в София. За туристите от Бургас ще бъде осигурен транспорт.

 

 

Пакетната Цена е на човек в лева и включва:
• самолетен билет София-Тел Авив-София с авиокомпания "Ел Ал";
• трансфери по програмата;
• 5 нощувки със закуски и вечери в хотели 3/4*
- 1 в Тел Авив от типа на хотел (Deborah Hotel 3* www.hotels-of-israel.com/grandeb/index.htm
- 2 в Тиберия от типа на хотели C-Hotels 3* http://www.c-hotels.co.il/
- 2 в Йерусалим от типа на хотел Park Plaza Hotel 3* www.inisrael.com/pplazajerusalem/
• екскурзоводско обслужване на български (или руски) език по целия маршрут;
• Сертификат за хаджи поклонничество, той е безплатен и се издава от Министерството на туризма
• водач на групата – представител на агенцията
• медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

Пакетната цена не включва:
• доплащане за единична стая - 340 лв.
• летищни такси в размер на 122 евро / 239 лева - заплащат се задължително
• входни такси на обектите - 45 щатски долара - заплащат се задължително ( по курс на БНБ)
• бакшиши – накрая на пътуването се събират от водача по 10 долара или 35 шекела , които се разпределят на екскурзовод и шофьор.
• Самолетен билет Бургас – София – Бургас

 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

 • Часова разлика Израел - България няма

Валута: местната валута е нов израелски шекел (NIL), разделен на 100 агорот

1 USD = 4.39 ILS / 1 EUR = 5.73 ILS

Банкнотите са по 20, 50, 100 и 200 шекела. Монетите са 5, 10 и 50 агорот. Най-доброто място за обмяна на валута са обменните бюра. Притежателите на международни карти могат да теглят пари от всеки автоматичен банкомат (АТМ). Работното време на банките е 8.30 - 12.30. В събота са затворени. Ако в края на екскурзията имете непохарчени шекели на стойност до 500$, можете да ги обмените обратно в обменното бюро на аерогарата. Препоръчваме Ви да разполагате с дребна сума в шекели за мин. вода, кафе, обяд в заведения.

Връщане на ДДС в Израел - Туристите са освободени от 15,5 % ДДС. Много магазини предлагат възстановяване на ДДС за различни стоки, като бижутерия, сувенири, часовници и електроника. На международното летище "Бен Гурион", след паспортния контрол има специално гише, където можете да си получите обратно платеното ДДС. Обърнете внимание, че закупената от Вас стока трябва да е пакетирана, формуляра (фактура) за ДДС да е залепен за пакета на стоката. Ако не са комплектовани, няма да си получите обратно сумата. Всички магазини, които работят на принципа "tax free", знаят как се оформя тази процедура на пакетиране и документиране.

Някои полезни съвети:

 • Съхранявайте ценните си вещи и средства в сейфа на хотела. Обикновено услугата е безплатна. Не ходете с големи сумиджобни пари на места, където се струпват много хора;
 • Бъдете внимателни с личните си вещи и чанти, когато правите снимки и вниманието Ви е отвлечено в тази посока;
 • Когато програмата за деня включва посещение на свещените градове и места, трябва да бъдете облечени подходящо прилично. Мъжете да не са с къси панталони и потници, жените да не са с мини поли и разголени рамене;
 • Проявете търпение и разбиране при процедурите на мерките за сигурност на летището. Това се прави единствено за Ваша сигурност и трябва да окажете пълно съдействие на съответните служители.

Какво да носите от първа необходимост:

 • Задграничен паспорт - задължително
 • Удобна спортна чанта, в която добре да съхранявате личните си вещи и пари
 • Слънчеви очила
 • Шапка за предпазване от слънце (получавате подарък)
 • Подходящ козметичен крем за слънце
 • Удобни обувки - мукасини, маратонки, туристически обувки
 • Удобни дрехи - памучни фланелки, спортни панталони, (къси шорти в дни на почивка)
 • Минерална вода или други напитки само в основния багаж, който се "чекира"
 • Метални предмети - ножички, пилички, пинсети и други дамски принадлежности е необходимо да се сложат в основния багаж, който се "чекира". В противен случай се конфискуват и ги губите безвъзвратно
 • Бакшиши - прието е в арабския свят да се дават бакшиши. Да се предвидят 10$ от турист, които се дават при приключване на екскурзията на екскурзовода и шофьора общо

Застраховка "Отговорност на туроператора"
полица № 0650000133 от 16.02.2014 г. на КЮ БИ И Иншурънс (Юръп) Лимитид,  гр. София

 
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Въведете кода изписан на изображението
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Въведете кода изписан на изображението